Stipendier och utmärkelser
Svenska Konståkningsförbundets stipendier beskrivs nedan. Förbundsstyrelsen beslutar om samtliga stipendier.
Årets förening
Svenska Konståkningsförbundets utmärkelse “Årets Förening” syftar till att lyfta fram och hylla föreningar som tar ansvar för sina medlemmar och verkar i enlighet med Svenska Konståkningsförbundets vision om “Alla på is hela livet” och vår gemensamma värdegrund. Genom att aktivt arbeta för inkludering, jämställdhet och skapa förutsättningar för trygga tränings- och tävlingsmiljöer, bidrar dessa föreningar till en positiv utveckling av svensk konståkning. Utmärkelsen instiftades juni 2024. Årets förening delas ut i samband med Convention/Förbundsmöte. Förutom äran och diplom tilldelas föreningen 10 000 kr att användas för fortsatt utveckling av verksamheten.
Kriterier för Årets Förening
För att bli nominerad och kvalificera sig för utmärkelsen ska föreningen:
- Verka i enlighet med visionen: Föreningen ska aktivt arbeta utifrån förbundets vision om att inkludera alla åldrar och skapa möjligheter för livslång konståkning.
- Följa värdegrunden: Föreningen ska agera i enlighet med värdegrunden, främja jämställdhet och skapa en trygg och positiv miljö för medlemmarna.
- Utmärka sig under året: Genom särskilda insatser, engagemang och positiv påverkan på svensk konståkning ska föreningen ha gjort avtryck under det gångna året.
Till grund för utmärkelsen ligger även att föreningen:
- Uppmuntrar Alla på is: Utifrån sina egna förutsättningar uppmuntrar till konståkning genom hela livet.
- Bibehåller och når målgrupper: Aktivt arbetar med att bibehålla åkare, tränare och ideellt engagerade i föreningen samt når nya målgrupper över tid.
- Visar engagemang och delaktighet: Visar engagemang och delaktighet i och för svensk konståkning.
- Lyssnar på medlemmarna: Är lyhörd och öppen för medlemmarnas åsikter och önskemål.
- Skapar trygga Miljöer: Arbetar aktivt för att skapa trygga och utvecklande tränings- och tävlingsmiljöer.
Årets konståkningsprestation
En utmärkelse till en aktiv som under säsongen gjort en prestation utöver det vanliga. Det kan vara det oväntade eller det förväntade under stor press. Med äran följer ett stipendium om 10 000 kr.
Salchowstipendiet
Stipendium till minne av den legendariske Ulrich Salchow som vann 10 VM-guld och var förbundsordförande i tre perioder; 1918-1920, 1924-1929 samt 1936-1938. Stipendiet delas ut varje år till en ung lovande och talangfull åkare på elitnivå. Stipendiesumman är 7 000 kr.
Anderbergsfonden
Fonden instiftades till minne av August Anderberg som var förbundsordförande i 16 år, 1939-1955. Stipendier om 1 500 kr delas varje år ut till segrarna i USM.
Gudrun Lindmarks minnesstipendium
Svenska Konståkningsförbundets stipendium till Gudrun Lindmarks minne delas ut vartannat år till en ledare/tränare och en åkare. Ledaren ska verka i Gudruns anda och ha ett stort engagemang, en stark integritet samt en förmåga att alltid ställa den aktive i centrum. Åkaren ska ha en seriös inställing till konståkningssporten. Ett sportsligt uppträdande gentemot kamrater, ledare och tränare är kännetecknande. Åkaren fungerar med dessa egenskaper som ett föredöme för andra. Stipendierna är 20 000 kr vardera.
Utmärkelser
Syftet med utmärkelserna är att uppmärksamma förtjänstfulla ideella ledarinsatser inom konståkningssporten samt att uppmuntra till fortsatt ledarskap. Information och riktlinjer om Utmärkelser, klicka här. Pdf, 555.3 kB.
Publicerad: 2022-10-24
Senast uppdaterad: 2024-10-08