Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Klubbforum

Vad är Klubbforum?

Som komplement till de officiella mötesplatser för föreningar som förbundet arrangerar har föreningsutvecklingskommittén skapat Klubbforum.

Klubbforum är ett antal digitala träffar per år som faciliteras och administreras av förbundet genom Föreningsutvecklingskommittén men dom tar utgångspunkt i dialog, diskussion och erfarenhetsutbyte direkt mellan föreningarna. För att det ska vara så relevant, och till så stor hjälp som möjligt, vill vi låta föreningarna själva påverka innehållet för att få en bra blandning av ämnen och skapa värde för hela Konståknings-Sverige direkt på klubbnivå.

Varför Klubbforum?

Det kan gå långt mellan tillfällen att utbyta tankar med, och hämta inspiration från, andra föreningar, speciellt om de finns i andra delar av landet. Tanken med Klubbforum är att skapa en mer kontinuerlig dialog mellan föreningarna och fungera som ett komplement till de tillfällen då förbundet informerar och utbildar. Om ni står inför en utmaning, eller har bra erfarenheter att dela med er av, så är det ganska säkert att det finns andra föreningar i samma situation och där hoppas vi att Klubbforum kommer kunna vara till stor hjälp.

Hur?

För att göra deltagandet så enkelt som möjligt genomförs Klubbforum på Teams. Inbjudan med anmälningslänk kommer mailas ut till alla föreningar, deltagandet är kostnadsfritt och öppet för alla medlemmar i föreningen. Utformningen av tillfällena kommer variera beroende på ämne och kan sträcka sig från ett förberett diskussionsunderlag på givna frågor till en inledande dragning av ett positivt exempel eller medverkan av en inbjuden expert med efterföljande diskussion eller frågestund.

Vem ska delta?

Eftersom ämnet varierar från forum till forum deltar föreningen med den eller de personer som har intresse eller ansvar för de frågor som diskuteras vid varje tillfälle. Ofta kan det vara fördel att delta med flera personer så att föreningen lättare kan fortsätta dialogen internt.

Vad ska vi prata om?

Vi kommer inleda med fyra planerade tillfällen på ämnena Arbetsgivarfrågor, Ungas Delaktighet, Tävling och Föreningslicensen och vi tar under den tiden tacksamt emot förslag på ämnen för efterföljande tillfällen.

Arbetsgivarfrågor

Ett av de ämnen många föreningar efterfrågat stöd i är arbetsgivarrollen. Arbetsgivarfrågan är aktuell för de flesta konståkningsföreningarna men kan vara komplicerad att ta sig an. Vid det här tillfället ges möjlighet att utbyta erfarenheter och tankar kring arbetsgivarfrågor.

Dela med dig av era erfarenheter och ta med de frågeställningar ni har i föreningen så att vi alla tillsammans kan hjälpas åt att räta ut frågetecken eller få inspiration.

Vi kommer även ha med oss en gäst som berättar om de utmaningar de har sett och hur de har arbetat med att bli en bättre arbetsgivare.


Ungas Delaktighet

Barnkonventionen artikel 12 säger att "Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad."

Detta är oftare lättare sagt än gjort. Föreningar och idrotten leds av några få vuxna för en stor mängd barn som alla är unika individer. Hur ska vi leva upp till detta i praktiken?

Vi välkomnar alla att delta i diskussionen för att berätta hur er förening gör eller för att få inspiration och idéer hur ni skulle kunna göra.

.Tävling

RF:s strategi 2025 talar om en ny syn på Träning och tävling och många specialidrottsförbund har sett över sina tävlingsformer och tävlingssystem för att fler ska hitta sin väg i idrotten och att tävling ska bli den naturliga delen av träning och utveckling som det är tänkt.

Svensk Konståkning har de senaste åren diskuterat tävlingsformer flitigt och en hel del förändringar har redan införts.

Varför, hur och vad kommer att ske framåt? Var med och diskutera, kom med åsikter eller få insikter om tävlingsformernas framtida utveckling.

Föreningslicensen

I vår strävan att alla konståkningsföreningar ska vara välmående, hållbara och välfungerande är föreningslicensen ett verktyg för att kvalitetssäkra alla föreningar samtidigt som det är en utbildning och kunskapsbank för alla styrelser. Många vittnar om att arbetet med licenserna gett ett bättre förståelse för hur föreningen ska drivas, vad mitt styrelseuppdrag innebär och vilket ansvar jag har.

Vi är nu i andra säsongen med den nya föreningslicensen. Vi vet att föreningar har lite olika arbetssätt och det finns säkert synpunkter på innehåll och upplägg som kan vara värdefullt för både andra föreningar och för SKF att diskutera.

Andra ämnen som inkom under Convention 20240929

  • Arbetsgivarrollen (nov)
  • Ungas delaktighet (nov)
  • Tävling (jan)
  • Föreningslicensen (mars)
  • Engagera/rekrytera ideella
  • Istidsförhandling
  • Föräldrar
  • Träningsguiden
  • Arrangörsskap
  • Styrdokument
  • Trygg idrott
  • Ekonomi
  • Tekniska funktionärer
  • Jämställdhet
  • Förlänga klubbresan (behålla)
  • Rekrytering tränare
  • Tävlingslicensen
  • Ledarlicensen
  • Konståkningen Vill
  • Verksamhetsinriktningen

Har ni frågor om klubbforum maila Föreningsutvecklingskommittén fk@skatesweden.se

 

Publicerad: 2024-10-23

Senast uppdaterad: 2024-10-28

Samarbetspartners